Kasteel Nijenhuis, Diepenheim

Warmtepomp: Nibe F1155-12 Zonnepanelen: 28x Jinko Solar 280wp

Use All Energy Vorm Wit

Kasteel het Nijenhuis is onderdeel van het landgoed Nijenhuis en Westerflier en is gelegen ten oosten van het Twentse Diepenheim. Het middengedeelte van het huidige huis is van 1662. In de 19e en 20e eeuw is het uitgebreid met in totaal vier torens. Het huis is de kern van een intacte buitenplaats met twee bouwhuizen, een groot park, een werkplaats, een moestuin en oranjerie. Het landgoed was er van oudsher op ingericht om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

In deze tijd houdt het zelfvoorzienende karakter in dat elektrische stroom zoveel mogelijk zelf opgewekt wordt. Om die reden zijn al in 2014 38 zonnepanelen op het dak geplaatst. De gemeente en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed hebben hieraan hun medewerking verleend. Deze installatie voorziet in ca. 80% van het stroom verbruik.

Al eerder was het pand voorzien van HR ketels en dubbel glas bij de kamers die het meest gebruikt worden. De mogelijkheden om dit grote, monumentale pand verder te isoleren zijn uiterst beperkt. De om het huis gelegen gracht biedt echter wel de mogelijkheid om hieraan op eenvoudige wijze de benodigde warmte te onttrekken en daarmee het gasverbruik voor de centrale verwarming flink te verminderen.

In samenwerking met Essink Technisch Installatiebedrijf zijn in 2023 twee warmtepompen geplaatst die de verwarming van het kasteel goeddeels hebben overgenomen. Deze zijn met twee leiding circuits verbonden met de gracht.

De Nibe 17kw en 12kw verwarmen twee buffervaten van 600ltr als voorverwarming van de huidige cv installatie, om ca. 70% van het gasverbruik te besparen.

De installatie is eind 2023 in bedrijf genomen en de cv ketels staan ondertussen grotendeels uit. Zodra de eerste resultaten zichtbaar zijn, zullen we deze updaten.

Inzicht in installatie:

  • Warmtepomp: Nibe F1155-12 en Nibe F1145-17
  • PVT panelen: geen
  • Funderingsbron: 500m1 32mm grachtbuffer
  • Zonnepanelen: 28x Jinko Solar 280wp
  • Verwacht energiebesparing:
    - Stroom: ca. 6.800kWh per jaar (2013 geplaatst)
    - Gas: ca. 5.500m3 (ca. 75%)

Haal het maximale uit je zonnepanelen!

Use All Energy Vorm Wit